Köpt lägenhet i Årsta

By Elin - Last updated: Tuesday, November 24, 2009 - Save & Share - Leave a Comment

Jag var helt otroligt trött hela dagen idag. Tror nämligen inte jag sov så hemskt mycket i natt. Jag måste ju erkänna att jag tänkte en hel del på lägenheterna och hur det skulle gå. Mest intresserad var jag av den i Årsta eftersom jag trodde mig ha en chans på den. Men vi visste ju inte om den var såld redan. Vi ringde till bostadsrättsföreningens ekonomer och de berättade att anledningen till att månadsavgiften var så hög var att föreningen, som funnits sedan husen byggdes på 40-talet, inte lagt undan pengar för stambyte. Så när det väl blev aktuellt fick de ta lån. Klantigt, men tur för mig! Jag hade aldrig haft råd med någonting i Årsta om det varit lägre månadskostnader. Föreningen var mycket stabil och den största hyreshöjningen var redan gjord i juli i år så det fanns inga fler hyreshöjningar planerade.

Vi ringde till mäklaren som sa att det bara var tre spekulanter inblandade och nu låg budet på ganska nära utgångspriset. Vi höjde och då hoppade en smurf av. Lite senare ringde morsan igen. Hon hade snackat med mäklaren och han hade sagt att säljaren hade valt mig som köpare eftersom jag kunde betala snabbt och för att vi sagt att jag kunde tillträda när som helst. Säljaren ville nämligen att jag skulle tillträda senast 15:e december. Den andra spekulanten hade inte grejat sina lån ännu plus att denne inte kunde flytta in så snart. Det enda jag kunde säga var: “Shit! Vad sjukt! Är det sant?” Det var sant med 99% säkerhet men senare ringde morsan och sa att det var klart och att vi skulle skriva kontrakt imorrn. Jag bara garvade och sa: “Shit, vad har vi gjort? Hahaha!” Det är inte klokt vad fort de går, de här affärerna. Det gäller att veta vad man vill. Och det vet man typ aldrig.

Mäklaren hade bekräftat det vi redan trott: att vi gjort en bra affär. Lägenheten var värd mycket mer. Han hade sålt en lika stor med samma månadskostnad för mycket mer. “Det är ju gräddhyllan, den finaste delen av Årsta!” hade han sagt. Säljaren hade gått med förlust. Han hade köpt för två år sen. Mäklaren hade bråkat på honom för att han inte slängt ut katterna tidigare innan visningen. Han hade tydligen tagit ut dem en halvtimme innan och försökt kamouflera kattlukten med såpa. “Så lättlurade är inte folk!” hade mäklaren sagt åt honom. Han hade också anmärkt på möbleringen och sagt att priset skulle gått upp mycket mer om han hade ansträngt sig lite. Det är ju en fin lägenhet, men folk har inte så mycket fantasi. Det är mer inbjudande om säljaren satsat lite på interiören och det hade han ju inte i det här fallet. Sen var det det dåliga vädret också. Fan, vilken tur jag har haft! Det var så mycket som spelade in: fula bilder på Internet och dåligt väder gjorde att det inte var så många spekulanter, ful möblering och kattlukt gjorde att färre blev intresserade och sen var ju den andra spekulanten ur vägen då inte tillträdesdatumet passade henne. Precis den tur vi hoppats på. I princip skulle vi kunna fräscha upp den och sälja med vinst i februari. :)

Sen ringde Stefan och jag gav honom den glada nyheten och sa att det var kontraktsskrivning i morgon. “Okeeeej, fan vad coolt! Så snart? Shit!” sa han. Han var förstås jätteglad för min skull och tyckte Årsta var ett jättebra läge. Jag började tala om för honom hur vi lättast tog oss till varandra (till hans nya lägenhet). Buss 4 från Gullmarsplan eller tvärbanan till Liljeholmen och sen tuben eller bara tunnelbanan. Jag har kollat upp alla sådana grejer idag. Jag kunde ju inte låta bli! Sen har jag också kollat var närmsta pizzerior och caféer finns (det finns massor) och om det är självbetjäning på Systemet i Gullmarsplan (det är det, men bara för öl). Vi bestämde att vi skulle ses i morgon.

Fredrika ringde mig också och grattade. Hon tyckte det var jättekul och ville hjälpa till med tapetsering och annat.

När morsan kom hem och det var dags för kaffe snackade vi förstås bara om lägenheten. Vad fan ska vi göra på söndagarna nu när vi inte har några visningar? Hon berättade en till grej som mäklaren sagt om Årsta. Han trodde att just Årsta skulle gå upp ganska mycket inom de närmsta åren. Södra länken har ju tagits i bruk, det har blivit en gång- och cykelbana till Söder, den nya pendeltågsstationen Årstaberg är också mycket attraktiv och man har även diskuterat om Årsta och Liljeholmen i fortsättningen ska höra till innerstaden. Det känns som om jag valt rätt område utan tvekan!

Posted in Budgivning, Köpa lägenhet, Mäklare • Tags: , Top Of Page

Write a comment