Investera i lägenheter

By Elin - Last updated: Thursday, September 22, 2011 - Save & Share - Leave a Comment

Har ni tänkt på hur man hyr ut lägenheter i andra hand i andra länder medan det inte går i samma utsträckning här i Sverige? Vi har bostadsrätter som vi visserligen kan hyra ut i andra hand, men vi får inte tjäna något på det. Dessutom får vi bara hyra ut en väldigt begränsad tid.

Jag tänker särskilt på detta nu när många är så skeptiska till att investera i värdepapper. Vi skyr fonder och aktier nu. Det är då jag funderar på vad man ska lägga sina investeringar på och ganska snart faller mina tankar på real estate. Där har man fördelen att man köper något fysiskt.

Robert Kiyosaki tar upp det här i sin bok, Cashflow Quadrant. Hur man ska tänka när man köper hus, lägenheter och tomter, hur man gör ett bra klipp. En intressant sak han tar upp är att man inte kan se tex lägenheter man bor i som direkta tillgångar. De står ju och kostar, saker kan gå sönder, oförutsedda kostnader (tex höjning pga av uppvärmning under vargavintrar som väl de flesta har fått). Han förklarar hur viktigt det är att kunna skilja på vad som är en asset och vad som är en liability. Den här boken önskar jag att mina föräldrar hade läst. Farsan var så himla stolt när han sålt vårt sommarställe. Han tänkte inte på att han säkert lagt ut lika mycket på huset och tomten som vinsten blev efter skatt och om man räknar med inflationen.

Kiyosaki tar också upp hur viktigt det är att lära sig en marknad, i det här fallet bostadsmarknaden, innan man börjar agera. Det var något jag själv märkte när jag köpte lägenhet i Stockholm – det gällde att få en bild av hur det såg ut just nu. I mitt fall tog det ett halvår men efter mycket frustration och ilska lärde jag mig ganska bra att värdera lägenheter. Jag väntade sedan tills jag kunde göra ett riktigt bra klipp. Få andra ville ha en lägenhet som luktat katt på visningen. Bara en sådan sak! ;) Men jag tänkte: “Inget som inte går att reparera för de 100.000 extra som lägenheten skulle
varit värd.”

Nu är inte det här USA och man kan inte försörja sig så lätt på att tex köpa billigt, renovera och sälja dyrt. Eller på att köpa en massa lägenheter och hyra ut i andra hand. Men läs ändå boken! Den väcker tankar.

Posted in Köpa lägenhet • • Top Of Page

Write a comment