Homestaging och lägenheters priser

By Elin - Last updated: Tuesday, December 1, 2009 - Save & Share - Leave a Comment

Jag har som sagt skrivit på kontraktet men kommer inte att flytta in  förrän om några veckor. Fram tills dess tänkte jag dela med mig av lite  tankar som har kommit upp under mitt sökande efter lägenhet i Stockholm, eller ja, främst förort till Stockholm egentligen.

Den första tanken som kommer upp när man går på visningar är: Men hjälp, bor folk så här? Det finns ju inga möbler! Inga saker! Naturligtvis är det då ett team för homestaging som varit i farten. De har plockat bort nästan allting, bytt ut murriga men ack så mysiga möbler och ersatt dem med designmöbler, bytt ut tjock-tv mot flatscreen och i många fall tagit bort gardinerna helt eller ersatt dem med skira, transparenta saker.

Varför görs det här då? Ja, det finns olika teorier. En del säger att det är för att avpersonligfiera lägenheten, dvs. man vill att vem som helst ska kunna tänka sig att bo där. Andra säger att det är för att lura köparen att den som tidigare bott där var en lyckad människa och få köparen att identifiera sig med denne och lägenheten. En tredje teori är att lägenheten ser större ut om den är ljus och steril med få möbler och stort vill ju alla ha det.

Numera vet folk att lägenheter genomgår homestaging, så varför går vi då fortfarande på det här tricket? Ja, jag kan inte riktigt tala för mig själv här när jag säger “vi”. Mitt tips är i stället att gå på de lägenheter som ser fulast ut i annonsen. Dessa kommer det ofta bli mindre konkurrens om, priset blir lägre och du gör en bättre affär. Det funkade 
för mig. Om mäklaren är en tomte och säljaren glömt att vattna växterna eller whatever innan visningen – så mycket bättre. Det viktiga är inte inredningen – den får du ju i alla fall inte med på köpet. Nej, de viktigaste är snarare:

* Läget – dvs. området, men också läget likamed var någonstans i huset lägenheten ligger – dvs. nedre botten, högst upp osv.

* Storleken på lägenheten och planlösningen.

* Månadskostnaden och hur föreningen är skött.

Allt detta är saker som inte går att ändra på och stämmer de här sakerna kan du ge blanka fan i om det står en splitterny Pioneer super plasma yada-yada på tv-bänken. Det är inte den du betalar för.

Posted in Homestaging, Köpa lägenhet • Tags: Top Of Page

Write a comment